”Total naturligt” – flyvesystem, fodring og årets gang på slaget
Helt centralt for systemet – og deraf navnet – så er parrene altid sammen, og adskilles således ikke i vinterperioden. Duerne lever dermed et helt naturligt liv, og deres fældningscyklus styres ved nogle senere beskrevne, simple metoder.
Lad os gennemgå Anders’ beretning om systemet. Anders fortæller, at den nye sæson starter efter kapflyvnings-weekenden i uge 32, hvor nationalflyvningen fra München afvikles. Straks efter denne flyvning indsættes samtlige unger på flyveslaget, hvor de gamle duer forbliver og får lov til at fortsætte rugningen. Duerne holdes inde i fem dage, hvorefter alle duerne på flyveslaget får fri udflyvning fra morgen til aften med henblik på at stille ungerne på flyveslaget. Denne proces varer cirka en uge, hvorefter ungerne er vænnede. Efter denne uge lukkes duerne ud om morgenen, hvor de tvinges ud og indflyvningen lukkes i et kvarters tid, og efter en time kaldes duerne ind til fodring. På samme tidspunkt, som ungerne sættes ind i flyveslaget, udskiftes de 14 drikketrug, som duerne drikker af i sæsonen med blot to 7-liters vandbeholdere. Disse fyldes op hver dag, og uden for sæsonen er dette måden at vande duerne på. Drikketrugene gøres i sæsonen rent to gang dagligt, men uden for sæsonen rengøres drikkevandsbeholderne ikke med henblik på at styrke duernes immunsystem.
Fra flyvesæsonens afslutning og indtil 1. november fodres duerne med en blanding af Brøbech Mellem og MVLs standard Sport flyv/Avl, der tilsættes byg, raps og den efterhånden berømte Brøbech Aftenkaffe 20 kg bestående af mange fedtholdige frøsorter.
Fra den første december udskiftes foderet med en 50/50 blanding af ”Brøbech Sprint” og ren byg. Denne grundblanding tilsættes fortsat ”Aftenkaffe”, Kroketter og uafskallede Solsikker.
Det skal i denne sammenhæng nævnes, at duerne efter sæsonen må nøjes med 14 dages tilskud af Dosto Ropa oregano-koncentrat umiddelbart efter sæson-afslutningen i uge 32. Fra dette tidspunkt og frem til 1. december får duerne ikke biprodukter af nogen art, og Anders siger meget konsekvent, at han i fældeperioden foretrækker at bruge pengene på Aftenkaffe snarere end vitaminer.
Omkring 10. januar er duerne færdigfældede, og nu bringes der hård disciplin ind i de daglige træningsture omkring slaget, som hidtil – trods lukket indflyvning – har været frivillige for duerne. Samtidig med at duerne påbegynder disse tvangs-flyvninger, nedsættes foderrationen for at hjælpe med til, at duerne trækker ved de daglige træninger. Dette system bevirker, at duerne efter kort tid opnår en kondition, der sætter dem i stand til at trække 45 minutter hver dag i meget stor højde omkring slaget. Anders har observeret, at duerne i august og september trækker højt på samme måde som i februar, marts og april, men at de i oktober, november og december trækker lavere på himlen.
Læseren vil nok tænke, hvordan de parrede duer holdes under kontrol i denne periode med hensyn til æglægning. Dette klares ved at fjerne alle redeskåle den 1. oktober og åbne rederne helt op, så der ikke bliver mørklagte hyggekroge for duerne at ruge i. Denne metode er helt tilstrækkelig for at undgå utidig æglægning og for tidlig opstart af duernes avls- og fældningscyklus. Der er også meget mørkt om vinteren, hvor slaget står, og der er ikke gadelygter som kan påvirke belysningen på slaget.
De daglige træninger om slaget fortsætter, indtil kurvetræningen påbegyndes omkring den 10. april, og duerne er i luften én time dagligt. Ved meget dårligt vejr lukkes duerne dog ind, straks de lander på indflyvningen og tvinges ikke ved denne lejlighed til en times flyvning.
Den daglige træning omkring slaget og disciplinen hermed har også vænnet duerne til rovfuglene – og specielt falken. Ved falke-angreb lander duerne nu straks og går ind på slaget. Tidligere ”faldt” duerne nærmest lodret til jorden i paralyseret tilstand ved disse angreb, hvilket naturligvis er uheldigt for deres chance, men den mere regelmæssige træning har vænnet dem til en mere fornuftig adfærd som beskrevet. Det er af stor vigtighed for Anders, at den daglige trænings-time, som er beskrevet ovenfor, bliver gennemført i seks sammenhængende uger forud for kurvetræningen, idet duernes kondition således er optimal til at begynde træningen med kurven. Træningsvejret var i 2017 meget dårligt i sæsonstarten, og det blev kun til ti træningsture inden første kapflyvning, og den første træning med kurven måtte vente til den 19. april.
Den daglige træning omkring slaget foregår sådan, at samtlige duer lukkes ud fra morgenstunden. Alle duer gennes ud af slaget – også dem, der ligger på rede – og indflyvningen lukkes, hvorefter duerne træner i en times tid. Herefter står udflyvningen åben i yderligere en time, hvor duerne kan flyve frivilligt. Om aftenen gentages denne rutine dog med den undtagelse, at duerne kan flyve frivilligt og med åben indflyvning, ligesom duerne på reden får lov til at blive liggende. Anders påtænker at ændre sidstnævnte praksis til den kommende sæson, hvor idéen er også om aftenen at indføre tvangsflyvning. Dette tiltag hænger sammen med en anden planlagt ændring i forhold til 2017, hvor træningen i kapflyvningssæsonen er tiltænkt kun at omfatte en ugentlige tur tirsdag eller onsdag på 66 kilometer fra Middelfart. Samtidig overvejes det også, om fortræningen skal reduceres til blot 7-8 ture. Anders nævner i denne forbindelse, at samtlige unger på slaget i deres fødeår har deltaget på kapflyvninger ud til og med Hannover, 420 kilometer, så disse er gennemtrænede og rutinerede som 1-års. Har de unge duer ikke denne erfaring, kræves der yderligere træning om foråret som forberedelse til den første kapflyvning.
I 2017 blev duerne i uge 21 og 22 som tidligere beskrevet trænet fra henholdsvis Soltau og Hannover om mandagen, medens der i den resterende del af sæsonen blev trænet én gang ugentligt fra Middelfart på 66 kilometer.
Med hensyn til kapflyvnings sæsonen skal vi vende tilbage til fodringen. Duernes tidligere beskrevne ”vinterblanding”, som gives fra 1. december, bruges indtil første træning. Som nævnt består denne blanding af lige dele Brøbech Sprint og ren Fransk byg. Et par dage før træningsstarten i april udskiftes denne blanding til 100% ”Brøbech Sprint” suppleret med ”Aftenkaffe” hver aften kl. 20. Denne blanding bruges indtil første kapflyvning, hvorefter der skiftes til flyveblandingen Brøbech mellem. Der fodres om morgenen med en mængde, der svarer til 90% af duernes dagsration, og kl. 17.00 fyldes fodertrugene med de resterende 10% af rationen. Morgenfodringen foregår aldrig før kl. 10, hvor duerne kaldes ind fra morgentræningen. I øvrigt planlægges træningerne sådan, at duerne hjemkommer herfra ved denne tid. Duerne har dermed fri adgang til foder hele dagen. Aftenfodringen foregår kl. 17, og duerne lukkes ud til aftentræningen kl. 19. Kl. 20.15 fodres med ”Aftenkaffe”, og dette gentages igen kl. 21.00 Kl. 22 afsluttes dagen med, at duerne får serveret jordnødder og afskallede solsikkefrø. Det tiloversblevne foder spiser duerne tidligt næste morgen.
Denne opbygning af duerne er meget vigtigt for at fylde deres depoter af fedt op til de krævende flyvninger. Anders fortæller, hvordan han påvirker duerne til at optage mest mulig næring. I vinterperioden fodres duerne derfor meget let og meget knapt – ganske enkelt for at lære dem at ”sætte pris” på det gode korn. At dette lykkes til perfektion, ses ved, at den mængde korn, Anders bruger først i maj er den samme, som gives den første august – og på dette tidspunkt går kun det halve antal duer tilbage på flyveslaget.
Når DdB-flyvningerne starter, skiftes grundfoderet fra Brøbech mellem til Brøbech Lang 20, og dette foder bruges resten af sæsonen. Den eneste ændring, der herudover sker i forhold til foderplanen, er, at foderet i ugen op til de enkelte landsflyvninger suppleres med 30% Brøbech Aftenkaffe.
Anders anfører et meget vigtigt punkt: Den beskrevne foderplan skal opbygges og forberedes henover året, som det er beskrevet i det ovenstående. Man kan således ikke vælge at indføre denne plan midt i sæsonen. Det er et kardinalpunkt for Anders og hele idéen i foderplanen, at duerne optager mest mulig energi fra foderet, hvilket de blandt andet vænnes til ved en langsom opbygning fra ”nul procent” pr. 1. januar og op til maksimum indtag i uge 32, hvor der flyves fra München. Anders tilføjer, at han gerne ser duerne æde majs, fordi dette skaber energi til at æde mere af det fedtholdige foder. Korrekt og rigelig opfyldning af fedtdepoterne er desuden medvirkende til at minimere tab af duer på hårde flyvninger. Anders kommenterer også på brugen af kroketter og ærter i foderblandingerne. Kroketter bruges ikke i flyvefoder, fordi de har et meget lavt energiindhold, men anses dog for at være et super godt vinter foder, og heller ikke ærter bruges i stor mængde – kun i blandinger til langflyverne og ikke mere end 3%. Ærterne er meget krævende for duernes organisme at omsætte, og dette koster for meget kulhydrat. Protein er dog væsentlig for duerne, og denne tilførsel sikres via sojabønner, bønner og linser samt protein pulver.
Fra den 15. april får duerne tilskud i form af en specialiseret blanding af forskellige produkter, der gives på kornet. Blandingen består af: Aktive Eise (jern) og Tollyamin fra Tollisan som er et tilskudsprodukt af aminosyrer og vitaminer. Disse komponenter blandes på kornet om aftenen – eventuelt suppleret med flydende B-Komplex og Sedochol senere på sæsonen. Derefter tørrer disse produkter ind i kornet over natten. Næste morgen tilsættes dette korn flydende hørfrøsolie blandet med kokos olie Kokosolie. Det fedtede korn iblandes nu forskellige pulvere: Brøbech-Powder – et klorofylholdigt produkt lavet på hvedegræs, ferskvandsalger og frysetørret rødbede osv., Probac Energy for korrekt bakteriebalance samt Brøbech-protein. Anders advarer om kun at bruge vegetabilske og aldrig animalske proteiner, som indeholder mælkesukker, da duerne ikke kan tåle laktose.
Denne blanding tilsættes kornet hver eneste dag med undtagelse af de dage, hvor duerne gives en eller anden form for medicin. det faste princip, at al medicin gives på kornet og altid i kombination med førnævnte Tollyamin. Et andet punkt omkring brugen af medicin er, at der kun anvendes medicin med angivelse af dosis pr. due for derved at sikre korrekt dosering og frem for alt for at undgå overdosering.
Med hensyn til medicinering gives INTET til unger og avlsduer. Heller ikke en behandling mod gul knop, som hovedparten af alle brevduefolk benytter. At dette er unødvendigt, ses ved, at der i de seneste 10 år ikke er set udbrud eller problemer hermed på slaget.
Derimod får unger og avlsduer tilskud af naturproduktet Dosto Ropa, som er et kraftigt ekstrakt af orgeano, og dette har haft en stor positiv effekt på sundhedstilstanden. Duerne får 5 sammenhængende dage hver 5 uge.
Ungesyge
Og så til et punkt, hvor de fleste af os skal spidse ører med tanke på de seneste sæsoners meget store udfordringer med ungesygen: Brøbech har aldrig haft ungesyge på slaget, og læs nu hvordan han gør.
To uger før påbegyndelsen af den første ungetræning indføres i ungernes drikkevand en pH regulator bestående af forskellige midler. For hver liter drikkevand tilsættes: 10 ml Tollyamin, 5 ml pH-Control, 10 ml Quick (jod/jern), 0,3 ml Dosto Ropa og 10 ml Dosto Rop-adeno ioniseret vand. Denne blanding benyttes hver dag indtil DdB-ungeflyvningerne løber af stablen. Udover denne regulering af drikkevandet nævner Anders også, at senunger på ungeslaget har en positiv indflydelse på bakteriefloraen og muligvis bidrager til på en eller anden måde at holde ungerne fri for den frygtede ungesyge. En anden indflydelse på ungernes stærke modstandskraft er måske også det faktum, at der ikke hersker hysteri omkring deres færden omkring slaget i deres første levetid. Ungerne tillades i denne periode – sammen med senungerne – at gå i marken og muligvis er også dette med til at styrke deres immunsystem. Omkring ungerne nævner Anders også, at han for at minimere tab af unger har gode erfaringer med at starte deres kurvetræning allerede i 8-ugers alderen på ganske korte ture fra 2-10 kilometer.
De naturlige duers cyklus
Når Anders fortæller om sin måde at flyve med duerne på, bliver mange af os nysgerrige med hensyn til, hvordan han formår at styre duernes fældning, når parrene går sammen hele året og lever et fuldstændigt naturligt familieliv. Først og fremmest forsøger Anders at skubbe tidspunktet for lægning af første kuld æg i foråret til det senest mulige tidspunkt. I 2017 skete dette den 15. marts, og duerne får ikke redeskåle tildelt førend denne tid. I 2018 blev det første æg lagt den 25. marts, muligvis pga. det meget kolde vejr. For at sinke fældningsprocessen tændes lys på slaget fra midsommer (Skt. Hans) fra kl. 04:45 og indtil kl. 23:00. Derved fastholdes dagens længde, og fældningsprocessen går ikke så hurtigt i gang.
Det prioriteres, at de 1-års duer får unger først, idet erfaringen viser, at opfostring af unger øger deres tilknytning til reden og generelle motivation for det naturlige system, og det opleves ofte, at de 1-års som efterfølgende afsendes på 10 dage gamle æg efter opmadning af første kuld er meget skarpe på kapflyvningerne. I praksis kommer der ikke mange unger i første kuld, fordi æggene er blevet kolde ved de mange fortræninger. De gamle duer får ikke lov til at få unger før efter 1. juni. Der arbejdes naturligvis med at tilrettelægge redeforfatningerne for de duer, der skal deltage på landsflyvninger, ved at tælle tilbage fra afsendelesdatoen og duens ideelle redekondition til den dag, hvor reden skal ryddes. Dette arbejde gøres dog ikke for alle øvrige duer, som sendes efter, hvordan dagsformen ser ud. Anders bruger mange små tricks for at motivere duerne, og han arbejder løbende med at finde på nye metoder. Tildeling af en unge tirsdag aften eller at fjerne æggene fra et par om mandagen har vist sig som gode måder at motivere duerne på. Også duer, der kan holdes længe på æggene – helt op til 30 dage – kan være topmotiverede. Der flyves altid kun med én unge i reden, og Anders nævner i forbindelse med unger, at han har dårlige erfaringer med duer, der netop har udruget.
Som de bedste redekonditioner nævner Anders ubetinget 10 dages æg eller 10 dage gamle unger. Således har han to gange været landsvinder med hunner på 10 dages æg, medens han en gang har været det med en han på en 14 dage gammel unge. En gang er det ligeledes lykkedes at hjemføre titlen som landsvinder med en hun, hvor æggene var blevet ryddet fra reden om mandagen før afsendelsen.
Her kan du se en ugeplan for mellemdistance flyvninger.
Her kan du se en ugeplan for langdistance flyvninger.
Jeg har også en plan som dækker hele året den kan jeg sende på mail, hvis du har interesse for det. andersbobroebech@gmail.com
Kapflyvning med unger
Unger får lov til at flyve frit fra 30 dages alderen. Det er en stor hjælp, hvis der går et par gamle duer i ungeslaget, da de lærer ungerne at spise og drikke. De ældre duer lærer også ungerne at flyve ind og ud.
Ungerne kan fx lukkes ud kl. 8.00 inden de fodres og efter en time kaldes de ind igen og fodres. Du skal finde det tidspunkt på dagen som passer dig bedst. Det kan også være ud kl. 17 og ind kl. 18. På den måde kommer de unger, som ikke vil høre efter (dem som bliver siddende udenfor) ind når det bliver mørkt. Det er vigtigt at ungerne har fået ¼ af fodret om morgenen, såfremt de lukkes ud til aften. Ungerne fodres med avlsfoder (højt protein indhold) og de skal have 30-35 gram pr. due.
Det er meget vigtigt at lære ungerne et bestemt signal fx fløjte og rasle med korn, signalet skal senere kunne bruges ved hjemkomst fra træning og kapflyvning, så duerne går hurtigt ind. Den nemmeste måde at lære ungerne signalet på er at starte med at give signalet hos de gamle duer, når de fodres og ungerne stadig ligger i reden. Når ungerne så er flyttet alene over i ungeslaget bør du bruge mere tid på fodringen. Giv signal i ca. 10 minutter og stil dig fx over fodertruget så ungerne skal løbe over dine fødder. Fang gerne et par unger imens de spiser, og husk at fløjte og rasle indtil der ikke er mere korn i truget. På den måde lærer de signalet at kende.
Når ungerne så har været ude flere gange og hurtigt kommer ind igen ved lyden af signalet, kan du begynde at jage dem alle ud af slaget. Brug fx en pind/stok til det, bank måske lidt i gulvet. Det er igen et signal som ungerne skal lære. På den måde lærer de at skal flyve ud hurtigt. Det tager kun omkring 5 dage at lære dem dette signal, så ved de hvad det går ud på.
Fra den 20. maj skal ungerne fodres med Brøbech-sprint. Det er en proteinfattig blanding som vil øge ungernes flyvetid markant efter bare 3 dage på denne blanding. Efter 1 uge på Brøbech-sprint vil de minimum flyve i 45 minutter rundt om slaget. Ungerne vil samtidig begynde at søge længere væk fra slaget og højere op i luften. Dette er et godt tegn, som indikerer at ungerne er ved at komme i form.
Omkring 1. juni gives en kur i 6 dage med Trico-Groen mod gul knop. Vinter Unger skal have kuren omkring 1. april. Det vil også være en god ide at give en ormekur i to dage. Hvis ungerne har haft lov til at gå på jorden eller i haven, så er det næsten sikkert at de har orm.
Jeg starter med at give ungerne Natur-unge-mix fra 3 uger før jeg vil i gang med at træne dem. Det hjælper til med at de ikke får unge-syge og de bedre kan finde hjem fra de først træningsture. Dosto Rop-adeno bruges sammen med Quick, Dosto Ropa, Tollyamin og pH-Control jeg bruger ½ dosis af det som der står på de enkelte produkter.
Senest den 10. juni starter du med at lukke ungerne ud to gange om dagen. Ungerne skal helst flyve en halv time hver gang de er ude og de skal kaldes ind så snart de lander. Hvis duerne flyver fx kun flyver 15 min skal de også kaldes ind med det samme, da det ikke er godt for duerne at gå rundt på jorden når vi skal til at have dem i form. På den måde undgår du at duerne opsamler en masse bakterier.
Såfremt ungerne ikke har lært ovenstående inden den 10. juni, så skubber du hele planen en uge eller to. Har de ikke lært det så bliver de ikke klar til den første unge kapflyvning, men vil i stedet for blive klar til den tredje ungeflyvning.
Ungerne skal fra den 15. maj fodres efter Ugeplanen for unger se den her Ugeplan unger
Hvornår er ungerne klar til at begynde at køre på træning med?
De skal af egen lyst mindst flyve en halv time omkring slaget hver dag (2 gange dagligt) og de skal komme ind hurtig når der gives signal, ellers er de ikke klar til at træne.
Når træningen startes op så trænes duerne hver 2. dag og når vejret tillader det. Start med at køre 5 km væk to til fire gange. Slip ungerne i to hold med 10 minutters mellemrum. Det er vigtigt, at ungerne samme dag har været ude og flyve omkring slaget inden de køres på træning. Det vil altså sige, at de først flyver omkring slaget og kaldes ind med lidt foder, derefter køres de på træning.
Herefter øges afstanden til 10-15 km. Ungerne slippes 3-5 af gangen med 5 minutters mellemrum. Dette gøres to gange. Afstanden øges derefter yderligere til 30 km. Slip igen ungerne 3-5 af gangen. Dagen efter igen 30 km og slip ungerne i to hold. Dagen efter 30 km igen men nu i samlet flok. Ungerne skal have så mange ture på 30 km, at de i samlet flok kommer hjem på højst 25 minutter. Ungerne skal nok have 5-7 ture i flok på 30 km for at komme ned på 25 minutter. Det er vigtigt at være opmærksom på at ungerne skal komme samlet hjem. Når ungerne har nået den hastighed er de klar til at køre ud på 50-60 km, der slippes de også i samlet flok. Dagen efter trænes de på 30 km og dagen efter igen på 50-60 km. Ungerne skal ned på at bruge 50 minutter på 60 km. Efter 5 ture på 60 km er de klar til at flyve kapflyvning. En tur på 100 km vil være godt, hvis det kan lade sig gøre tidsmæssigt inden den første flyvning. Dette kan gøres helt indtil torsdagen inden første kapflyvning.
Vigtigt! hvis ungerne bruger mere end to timer og kommer spredte hjem på en af træningsturene, så er der meget stor chance for at de bliver syge (ungesyge). Derfor skal du være meget opmærksom, hvis uheldet er ude. Unger som lige pludselig ikke vil høre efter når der bliver givet signal er helt sikkert syge. Så skal de holdes inde i et par dage og måske have medicin. De skal have ekstra vitaminer Tollyamin Quick og Sedochol i 3 dage giv dobbelt dosis.
Ugen før første kapflyvning skal ungerne muligvis have en kur mod bakterier og luftvejsproblemer i 5 dage. Trækker ungerne fint omkring slaget og kommer godt hjem fra træning er der ingen grund til at give medicin.
Efter anden kapflyvning skal ungerne have en kur mod gul knop med Trico-groen. Dette gives lørdag, søndag, mandag, tirsdag og onsdag.
Efter fjerde kapflyvning skal ungerne muligvis have en kur mod bakterier og luftvejsproblemer lørdag, søndag og mandag. Kombi-mix er godt.
Når kapflyvningerne er i gang kan ungerne trænes, mandag 30 km, tirsdag 60 km, torsdag 30 km og fredag 30 km. Ungerne kan lukkes ud til flyvning omkring slaget flere gange om dagen. Når de først er oplært og i god træning kan de fx lukkes ud kl. 6.00 og ind igen. Derefter på træning i bil, hjem, ind og spise lidt. Ud igen ved 11 tiden, ind igen efter en halv time. Ud igen kl. 20.30 og ind inden det bliver mørkt. Er ungerne i topform vil de flyve i 20-25 minutter pr. gang og de flyver langt væk fra slaget.
Kapflyvning med gamle duer (Dette er skrevet i 2013)
Ved vinter avl følges denne plan. Vi mener at det er for hårdt for flyveduer at fodre unger op i foråret, derfor laver vi kun vinteravl på flyveduer. Nogle år sætter vi kun flyveduerne sammen den. 1 december og lader dem ruge i 14 dage, hvorefter de bliver skilt ad igen.
Den 20. november tændes der lys fra kl. 6.00 til 22.00 hos alle duer som skal parres. Det er en god ide at skifte til en lyskilde som giver dagslys og mange lux.
Den 25. november gives der en to-dags kur mod orm.
Den 1. december parres alle flyve- og avlsduer eller kun avlsduer. Fordelen ved at parre både flyve og avlsduer er, at du kan flytte første hold æg fra avlsduerne til flyveduerne, derved får du 4 unger efter dine bedste avlsduer. Lyset skal slukkes hos flyveduerne, så snart at æggene er lagt, da de ellers begynder at fælde. Hos avlsduerne fortsættes der med lys til ca. den 1. marts. Både flyve- og avlsduer fodres med ½ Brøbech-pause og ½ Brøbech-superavl. Fra den 15. december fodres der med ren Brøbech-superavl til alle duer.
Omkring den 15. januar tages hunnerne i flyveslaget tilbage til deres egen afdeling. Ungerne bliver hos hannerne i endnu 5-10 dage, inden de flyttes til ungeslaget.
Når duerne er skilt, og ungerne taget fra forældrene så fodres flyveduerne med foderblandingen Brøbech pause. Denne blanding bruges indtil ca. 1. april. Unger og avlsduer fodres med Brøbech-superavl.
Fra den 10. februar lukkes hunner og hanner ud på skift hver dag. De skal flyve hele tiden når de er ude, og lige så snart de lander skal de kaldes ind i igen. I starten vil de kun flyve 10-15 minutter, men de vil hurtigt øge tiden til at flyve 45 i minutter af sig selv.
Den 15. marts gives der en te-kur med Natural due-te i 10-15 dage.
Den 1. april begyndes ”ugeplanen” at følges og herefter resten af sæsonen.
Ugeplan mellem kan bruges fra 1. april. Se nedenstående link.
Ugeplan lang kan bruges de uger hvor der er langflyvninger. Se nedenstående link.
Den 10. april startes der med at køre duerne på træning, hvis vejret er godt nok til det. Der startes op på 25 km indtil, at duerne kommer hjem i samlet flok og bruger max. 25 min. Hvis duerne stadig efter 3-5 gange bruger mere end 25 minutter og kommer spredt hjem, så trænes der flere gange fra 25 km.
Derefter trænes der fra 50 km. Duerne får 4-5 ture på 50 km indtil de kommer hjem i samlet flok og bruger max. 45 min. Det er meget vigtigt, at duerne kommer hjem i samlet flok før distancen øges fra de 50 km, da duernes kondition ellers ikke vil være optimal nok til at flyve en længere distance. Nå duerne kommer godt hjem fra 50 km så er de klar til en tur på 90-120 km. Derefter er de klar til kapflyvning.
Ydermere sundhedstjekkes duerne, da duer i god form vil kunne flyve 25 km på ca. 18-22 min. på tredje tur og ligeledes flyve 50 km på 40 min tilsvarende på tredje tur. Såfremt de ikke kan klare distancen på den afsatte tid og ej heller kommer hurtigt og samlet hjem, vil det være en god ide at give en kur mod gulknop i 5 dag med Chevi-col.
Den sidste kapflyvningsdag – ca. den 15. august – flyttes de unger, der skal bruges som ét-års, over i flyveslagene til de gamle hunner og hanner. Duerne må parre sig som de vil, og de får lov til at made et kuld unger op. Samtidig har de fra denne dag fri udflyvning indtil den 15. september. Duerne fodres i perioden fra den 15. august – 1 november med Brøbech-fælde. Fra 1. november – 15. december fodres der med ½ Brøbech-fælde og ½ Brøbech-pause.
Nogle dage efter den sidste kapflyvningsdag gives der en udrensnings-kur med Natural duete i 14 dage. Hvis sundhedstilstanden ikke er i orden efter te-kuren, vil det være en god idé at give duerne en 7-dags kur med Gambakokzid for at sikre sig, at duens sundhedstilstand er god nok til at gennemføre fældningsperioden optimalt.
Er sundhedstilstanden ikke i top udvikles de nye fjer ikke ordentligt samtidig med, at fjerene vil blive både tyndere, svagere og mere tørre i kvaliteten, hvilket kan have indflydelse på næste års kapflyvninger. I fældeperioden er det samtidig vigtigt, at duerne får bad hver 2. dag, da det gør fjerene blødere og bedre i kvaliteten.